TRUSSARDI CAFÉ

The extension of the Trussardi Cafe through a closed terrace follows a study of new functions for the ground floor of the headquarters of the fashion house in Piazza della Scala, Milan. The new terrace acts as a glass case with a real hanging garden suspended from the roof, made possible thanks to the ‘Mur Végétal’ invented by French botanist Patrick Blanc.

   

More than 120 different plant species are placed on the thin support structure, creating the effect of a green cloud floating in space. In addition to the visual effect, 100 square meters of plant-life are brought into the square without taking up floor space, improving air quality and providing shade during the summer season. It is estimated that for each car eliminated in the newly pedestrian-friendly square, there are an additional 5 square metres of greenery, without losing surface to the ground. With the use of a living element as the building material the entire structure can be interpreted as an organism with its own metabolism: a small ecology which helps to mitigate the mineral urban space around.

 

ITA

L’estensione del Trussardi Café tramite un dehors vetrato segue uno studio sulla rifunzionalizzazione del piano terra della sede principale della casa di moda in Piazza della Scala, a Milano. Il nuovo intervento consiste in un volume trasparente, completato sulla sommità da un giardino sospeso, la cui realizzazione segue la tecnica del “muro vegetale”, inventata dal botanico francese Patrick Blanc. Più di 120 specie di piante sono posizionate sulla sottile struttura di supporto, creando l’effetto di una nuvola verde che galleggia nello spazio. In aggiunta all’effetto visuale, oltre 100 metri quadrati di piante sono stati portati nella piazza senza occupare spazio calpestabile, migliorando la qualità dell’aria e procurando ombra durante la stagione estiva. Si stima che per ogni automobile eliminata dalla nuova piazza pedonale, sono 5 i metri quadrati di verde che si aggiungono, senza tuttavia perdere superficie al suolo. Con l’uso di un elemento vivente quale materiale da costruzione l’intera struttura può essere considerata come un organismo provvisto di proprio metabolismo: una piccola ecologia che aiuta a mitigare lo spazio urbano minerale che la circonda. 

CREDITS

Milan, Italy, 2008 – completed
Café extension/pavilion
Area 60 m2
Client Trussardi spa
Project by carlorattiassociati | walter nicolino & carloratti
Photos by Armin Linke, Pino dell’Aquila, Max Tomasinelli, Walter Nicolino

Design team
Walter Nicolino, Carlo Ratti

Consultants
Structure and glass; Polar Glass System
Irrigation system: DRC consulting
Climate control system: BMZ
Electrical system: Pesenti
Vertical greenery installation: Fabio Pollano
Construction company: Montorfano edile

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9