THE LEARNING GARDEN

After the earthquake in Cavezzo in May 2012, part of the larger earthquake that hit the Emilia Romagna region, over 600 children were waiting for their new primary and secondary schools: two structures have been rapidly built to respond to the emergency, each different from the other and lacking in communal facilities.

   

To connect them together we designed a large conservatory – situated amongst the trees – with inside new laboratories, an educational garden, multifunctional room and gym, all designed in visual continuity with the existing spaces and the surrounding countryside. The Learning Garden represents a connective tissue in which the space is flexible and people are free to use it for a multitude of activities. The initial design proposal won the competition organized by the Renzo Piano Foundation and was realized with donations raised by Corriere della Sera and TGLa7 with the campaign “Un aiuto subito”. After an intense dialogue with the local community, amicably complemented by Renzo’s suggestions, The Learning Garden was inaugurated in December 2014.

 

ITA

In seguito al terremoto a Cavezzo nel maggio 2012, parte del più ampio sisma che ha colpito l’Emilia Romagna, oltre 600 bambini erano in attesa di nuove scuole primaria e secondaria: per rispondere all’emergenza sono state rapidamente realizzate due strutture, tramite progetti singoli e privi di servizi comuni. Per collegare tra loro le due scuole abbiamo progettato una grande serra – situata tra gli alberi – con al suo interno nuovi laboratori, giardino didattico, sala polifunzionale e palestra, il tutto pensato in continuità visiva con gli spazi esistenti e la campagna circostante. Il Learning Garden rappresenta un tessuto connettivo in cui lo spazio è flessibile e le persone sono libere di utilizzarlo per una moltitudine di attività. La nostra prima proposta progettuale ha vinto il concorso organizzato dalla Fondazione Renzo Piano ed è stata in seguito realizzata grazie alle donazioni raccolte dal Corriere della Sera e da TGLa7 con la campagna “Un aiuto subito”. The Learning Garden è stato inaugurato nel dicembre 2014 dopo un intenso dialogo con la comunità locale, amichevolmente integrato dai suggerimenti di Renzo Piano. 

CREDITS

Cavezzo (MO), Italy, 2014 – completed
School expansion
Area 1260 m2
Client RCS
Project by carlorattiassociati | walter nicolino & carlo ratti
Photos by Walter Nicolino – Daniele Ratti

Competition phase
Architecture and coordination: Walter Nicolino, Carlo Ratti,
Alberto Bottero, Andrea Galanti, Pietro Leoni, Livia Breccia, Luis Mesejo
Structural engineering: Schlaich Bergermann und Partner (Boris Reyher)
Sustainability: Arup Madrid (Pablo Lazo)
Building engineering systems: Carlo Micono

Executive design and construction phase
Architecture and coordination: Walter Nicolino, Carlo Ratti,
Antonio Atripaldi (project leader), Alberto Bottero, Pietro Leoni
Project Management: Giorgio Ceruti
Engineering: Arup Milan (Luca Buzzoni)
Landscape design: capattistaubach, Berlin (Tancredi Capatti)
Lead contractor: Consta S.p.a.

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9