Q-sella

The renovation project involved a building on the Turin hillside designed in the 1930s by the engineer Angelo Frisa with the consultancy of the architects Costantino Costantini and Gino Levi Montalcini. The apartments on the first three floors, used as a private residence, have been affected by the renovation of bathrooms and kitchens and by the conservative restoration of other spaces. 

   

The entrances to the apartments, originally without natural light, have been made brighter thanks to the redesign of the adjacent bathrooms, in particular with the inclusion of a pass-through shower cubicle, which becomes a sort of lantern both in conditions of natural daylight coming from the bathroom windows and through the artificial light generated by the spotlights inside. The attic floor, part of the 1952 extension, is adapted for office use and connected to the floors below via a new “capuchin” steel staircase, characterized by staggered treads and a suspended ramps.

 

ITA

Il progetto di ristrutturazione ha interessato un fabbricato sulla pre-collina torinese realizzato anni ’30 dall’Ingegnere Angelo Frisa con la consulenza degli Architetti Costantino Costantini e Gino Levi Montalcini. Gli alloggi ai primi tre piani, adibiti a residenza privata, sono stati interessati dal rifacimento di bagni e cucine e dal restauro conservativo degli altri ambienti. Gli ingressi degli aIloggi, originariamente sprovvisti di luce naturale, sono stati resi più luminosi grazie al ridisegno dei bagni adiacenti, in particolare con l’inserimento di un box doccia passante, che diventa una sorta di lanterna sia in condizione di luce naturale diurna proveniente dalle finestre dei bagni, sia tramite la luce artificiale generata dai faretti al suo interno. Il piano mansardato, parte dell’ampliamento del 1952, adattato a uso ufficio, è stato collegato ai piani sottostanti tramite una nuova scala “cappuccina” in acciaio, a pedate sfalsate, con una delle due rampe sospesa.

CREDITS

Turin, Italy, 2007 – completed
Residential – office
Area 480 m2
Client private

Project by carlorattiassociati | walter nicolino & carloratti with Chiara Morandini
Photos by Beppe Giardino and Walter Nicolino

Design team
Walter Nicolino, Carlo Ratti, Chiara Morandini, Anna Frisa, Claudio Gerenzani, Gabriella Giungato

Consultants
Structural Engineering: Studio Ing. Vittorio Neirotti – a.t.i.3 consulting

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9