MG_Flat

The refurbishment of a small penthouse for rent, on the top floor of a building in Turin, is inspired the interplay between new functional volumes and minimal surfaces, whether analog or digital. There are only two materials used: plaster and low-cost industrial hardwood, from sawmill waste. The floor bends and becomes a bed, staircase and kitchen. The plastered wall plies and becomes a shelf, overhang, closet. 

   

Thanks to a video projector coupled with a rotating mirror (technology developed by IBM), any surface can be transformed into a screen. The apartment is built around one core ambient with low-rise partitions, in order to enable visibility of most of the available surfaces. This allows the projection on almost any surface of the apartment creating new digital layers, able to interact with architecture.

 

ITA

La ristrutturazione di un piccolo attico per l’affitto, all’ultimo piano di un edificio a Torino, si ispira al gioco tra nuovi volumi funzionali e superfici minimali, sia analogiche che digitali. I materiali utilizzati sono l’intonaco e il legno industriale, proveniente dagli scarti di segheria. Il pavimento si piega e diventa letto, scala e cucina. La parete intonacata si piega e diventa mensola, aggetto, ripostiglio. Grazie a un videoproiettore accoppiato ad uno specchio rotante (tecnologia sviluppata da IBM), qualsiasi superficie può trasformarsi in uno schermo. L’appartamento è costruito attorno a un unico ambiente centrale caratterizzato da partizioni di altezza tale da consentire la visibilità della maggior parte delle superfici disponibili nell’appartamento. Ciò consente la proiezione su quasi tutte le superfici dell’appartamento, creando nuovi livelli digitali, in grado di interagire con l’architettura.

 

PROJECT EXHIBITED AT THE VENICE BIENNALE IN 2004 – ITALIAN PAVILION 

CREDITS

Turin, Italy, 2004 – completed
Residential
Area 80 m2
Client private

Project by carlorattiassociati | walter nicolino & carloratti
Photos by Pino dell’Aquila, Walter Nicolino and Max Tomasinelli

Design team
Walter Nicolino, Carlo Ratti, Chiara Morandini

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9