MACA MUSEO A COME AMBIENTE

The project, selected through a public competition, aims to create a series of new spaces for temporary exhibitions held in the courtyard of the “MACA Museo A come Ambiente” in Turin,  as an integration of the current 1930 historic building, part of the Michelin industrial complex.

The new extension of the MACA redefines the main access, the flows, creating a continuity with the Dora park on the north-east side, through the visual permeability of the interventions in the courtyard and the use of a green envelope for the new pavilion.

   

The new exhibition space is hosted in a volume with a rectangular plan, pierced by two patios which bring light and natural ventilation inside. The main external walls are treated with greenery using the vertical green system, which allows to obtain a thin surface planted, able to regulate the building microclimate during the seasons. Two large windows characterize the smaller facades, through which visually integrate the park, as well as revealing the Museum’s programs and contents to the city.

 

ITA

Il progetto, selezionato attraverso un concorso pubblico, si propone di creare una serie di nuovi spazi per esposizioni temporanee da inserire nel cortile del “MACA Museo A come Ambiente” a Torino, come integrazione delle attuali sale contenute all’interno della palazzina storica, risale agli anni Trenta, parte del complesso industriale Michelin. 

Il nuovo ampliamento del MACA ridefinisce l’accesso principale, i flussi e crea una continuità con il parco Dora sul lato nord-est, attraverso la permeabilità visiva degli interventi nel cortile e l’utilizzo di un involucro verde per il nuovo padiglione. 

Il nuovo spazio espositivo è ricavato in un volume a pianta rettangolare, bucato da due patii che portano luce e aerazione naturale all’interno. Le pareti esterne con maggiore superficie sono trattate a verde con il sistema muro vegetale, che permette di ottenere un’ampia superficie verticale piantumata in pochi centimetri di spessore, in grado di regolare il microclima dell’edificio durante le stagioni. Sui lati corti vi sono due ampie vetrate, tramite cui portare visivamente il parco dentro il padiglione e, sul lato opposto, verso corso Umbria, svelare programmi e contenuti del Museo alla città. 

CREDITS

Turin, Italy, 2010 – completed
Cultural building/pavilion
Area 400 m2
Client MACA Museo A come Ambiente
Project by carlorattiassociati | walter nicolino & carloratti
Photos by Michele D’Ottavio, Giorgia Mannavola (PEPE fotografia), Walter Nicolino

Design team
Preliminary design phase: Walter Nicolino, Carlo Ratti, Alberto Bottero, Andrea Cassi, Pietro Leoni, Beatrice Nassi
Executive design phase: Walter Nicolino, Carlo Ratti, Andrea Galanti (project leader)

Consultants
Sustainability & Energy strategy: Carlo Micono
Structural & Safety Engineering: Industrial Engineering Consultants Srl – IEC (Marco Vigone, Paolo Vigone, Mauro Corrarati, Cristiano Ferrero)
HVAC project: DMD Engineering (Marco Surra)
Electrical system project: DMD Studio Associato (Aurelio Didero, Anna Rita Amodeo, Giorgio Tonel)
Lead contractor: Mattioda S.p.A. 

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9