LEARNING CELLS

Two competitions for two new school buildings were the opportunity to develop a prototype of a prefabricated wooden building, capable of adapting to the innovative learning programs and to different contexts.

   

The basic cell, made with a cross-lam structure and laminated wood profiles, adopts a roof shed system to allow natural lighting and ventilation of the indoor spaces. The classrooms are distributed along the perimeter of the cell, to always have contact with the outside. Large connection spaces and the presence of internal courtyard generate informal areas for the various training activities, in the different seasons. At floor level the cell is surrounded by a wooden deck, on which the classrooms can expand. An oval pergola around the cell represents the device for the solar radiation control. The proposal for the primary school in Rimini – located in a suburban area along the road a few hundred meters from the Adriatic Sea – moves from a large protected green courtyard, generated by five cells with the functional program inside. On the north side towards the road there are service functions (parking, mensa, storage, gym), while the other sides are connected to the landscape through thematic gardens and outdoor educational spaces. The site of the primary and secondary school in Marene (CN) is located in a residential area on the edge of the historic center. The intervention represents an opportunity for urban regeneration with the replacement of the current school building and the redefinition of the adjacent car parking. The design proposal creates a cycle-pedestrian ring along the borders of the irregular lot, including parking places for buses and cars. Inside the loop, six cells adapt to the site generating courtyards facing the inside and educational gardens towards the outside.

 

ITA

Due concorsi per due scuole sono stati l’occasione per elaborare un prototipo di edificio prefabbricato in legno che, come una serie di cellule, fosse in grado di adattarsi a innovativi programmi di apprendimento e a differenti contesti. La cellula base, realizzata con struttura in cross-lam e profili in legno lamellare, adotta un sistema di shed in copertura per l’illuminazione e la ventilazione naturale degli spazi. Le aule si distribuiscono lungo il perimetro della cellula, per avere sempre un contatto con l’esterno. Ampi spazi di connessione e la presenza di corti interne generano aree informali interne, per le varie attività formative nelle diverse stagioni. Ogni cellula è bordata da un pavimento in legno, sul quale le aule si possono espandere e da una pergola per il controllo dell’irraggiamento solare. La proposta per la scuola primaria a Rimini – situata in un’area suburbana lungo la strada a poche centinaia di metri dal mare Adriatico – parte da un’ampia corte verde protetta, generata da cinque cellule con all’interno il programma funzionale. Sul lato nord verso la strada si attestano le funzioni di servizio (parcheggio, mensa, depositi, palestra), mentre gli altri lati si connettono al paesaggio tramite giardini tematici e spazi didattici esterni. Il sito della scuola primaria e secondaria a Marene (CN) si trova ai bordi del centro storico, in una zona residenziale e rappresenta un’occasione di rigenerazione urbana con la sostituzione dell’attuale edificio scolastico e la ridefinizione dell’adiacente parcheggio. La proposta progettuale crea un anello ciclo-pedonale ai bordi del lotto irregolare, con luoghi di sosta per bus e auto. All’interno sei cellule si adattano al sito e generano corti verso l’interno e giardini didattici verso l’esterno. 

CREDITS

Rimini, Italy, 2023 – competition
Primary and secondary school
Area 8932 m2

Marene (CN), Italy, 2023 – competition
Secondary school
Area 10206 m2

Client – competition
Projects by WNA Walter Nicolino Architects

Design team
Walter Nicolino, Khalil Galai, Chen Yang, Marta Mariani

Consultants
Landscape: Marta Mariani

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9