HERA LAB

The design for the new Development & Innovation space in the Hera headquarters in Ferrara reuses the second floor of the existing building. The traditional division into individual offices is replaced by a more flexible space with a gradient of areas and elements able to facilitate the meeting opportunities for sharing knowledge.


Entrance, corridor, meeting rooms, coffee break areas acquire new connotations as a system of spaces with different degrees of privacy and different possibilities of use. The rigid division between operational spaces and service spaces is replaced by areas with variable boundaries, indoor ecologies made up of people, movable furnishings, transparent partitions, informal seating, a lighting system capable of adapting to the needs of users and a vegetation system. In particular, the plant species underline the various ecologies, contributing to the recognition of the functions within the space, to increase the environmental quality of the workplace and to connect the interior with the nature outside.

ITA

Il progetto per il nuovo spazio Sviluppo & Innovazione nella sede Hera di Ferrara riutilizza una intera manica del secondo piano. La tradizionale divisione in singoli uffici lascia il posto ad un ambiente caratterizzato dalla flessibilità e dalla presenza di elementi che agevolano il moltiplicarsi delle occasioni di incontro e condivisione del sapere. Ingresso, corridoio, sale riunioni, aree per la pausa caffè assumono nuove connotazioni diventando parte integrante di un sistema di spazi con differenti gradi di privacy e diverse possibilità di utilizzo. La rigida divisione tra spazi operativi e spazi di servizio viene sostituita da aree con confini variabili, vere e proprie ecologie formate da persone, arredi mobili, partizioni trasparenti, sedute informali, un sistema di illuminazione capace di adattarsi alle necessità degli utenti e un sistema vegetale, formato da piante di varie essenze. In particolare le specie vegetali sottolineano le varie ecologie, contribuendo alla riconoscibilità delle funzioni all’interno dello spazio, ad aumentare la qualità ambientale del luogo di lavoro e a connettere maggiormente l’interno con la natura presente all’esterno.

CREDITS

Ferrara, Italy, 2015 – completed
Office space
Area 500 m2
Client HERA Spa
Project by WNA Walter Nicolino Architects and LBLA + partners (Lelli Bandini Luccaroni architettura)
Photos by Alice Vaccari – Walter Nicolino

Design team
Walter Nicolino, Gabriele Lelli, Roberta Bandini, Ilaria Fabbri,
Marco Negri, Federica Criveto

Executive design and construction phase with 
A2 studio – gasparri e ricci bitti architetti associati

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9