Baite project

The Baite Project, developed with the Provincia Autonoma di Trento, aims to conceive and implement innovative architectural solutions to reuse dismissed rural mountain buildings (masi). The challenge is to reuse existing architectural heritage – abandoned farmhouses, huts and barns – to create an environment promoting active relaxation, the choice of privacy and ability to work, with a powerful internet connection linking this piece of nature with the outside world. Thanks to new digital technologies, the same areas used for recreation can be adapted as space for meetings or video conferences. 

   

The real heart of the project is the new roof system integrating solar thermal and photovoltaic translucent surfaces with high efficiency insulation allowing the use of natural light. The new roof respects the proportions and geometry of the traditional roof and fits harmoniously into the landscape through the use of external wrapping wooden slats, that in every way, give the impression of a solid surface concealing the underlying layer of insulation accomplished by the innovative material Aerogel.

 

ITA

Il Progetto Baite, sviluppato con la Provincia Autonoma di Trento, si propone di ideare e realizzare soluzioni architettoniche innovative per il riuso di manufatti rurali dismessi in montagna (masi). La sfida è quella di riutilizzare il patrimonio architettonico esistente – casali abbandonati, baite e fienili – per creare ambienti ibridi e accoglienti, che favoriscano il relax attivo e la possibilità di lavorare, tramite una potente connessione internet che colleghi questo pezzo di natura con il mondo esterno. Grazie alle nuove tecnologie digitali, le stesse aree adibite alla ricreazione possono essere adattate come spazi per riunioni o videoconferenze. Il cuore del progetto è il nuovo sistema di copertura che incrementa la propagazione della luce naturale negli ambienti e la produzione di energia, grazie a un sistema multilivello con integrate superfici traslucide, impianti solare termico e fotovoltaico e un isolamento ad alta efficienza a base di Aerogel. Il nuovo tetto rispetta le proporzioni e la geometria della copertura tradizionale e si inserisce armoniosamente nel paesaggio attraverso l’utilizzo di lamelle strutturali in legno.

CREDITS

Trento, Italy, 2011 – prototype
Residential
Area 180 m2
Client Trentino Sviluppo Spa
Project by carlorattiassociati | walter nicolino & carloratti
Photos by Walter Nicolino

Design team
Walter Nicolino, Carlo Ratti, Giovanni De Niederhausern Alberto Bottero, Andrea Cassi, Pietro Leoni

Consultants
Sustainability & Energy strategy: Onleco srl 
Structural Engineering: Studio Ing. Vittorio Neirotti – a.t.i.3 consulting

 

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9