ATELIER C.11

The former laboratory of an antique furniture restorer is transformed into an atelier with exhibition space for a decorating artist. The double need to have a large flexible space and a more private area led to freeing up the space facing the street, equipped with two windows, and concentrating all the service functions – bathroom and mezzanine with the sleeping area – on the internal side towards the courtyard.

   

The toilet is in visual continuity with the space in front through a glass window with iron frames, reminiscent of those of laboratories and workshops in the district. The masonry staircase, with resin finishing, is a sculptural element that becomes a spatial hinge between the various zones, guaranteeing the privacy of the bathroom towards the atelier area. The walls highlight the stratifications of the various activities, in the field of applied arts, hosted by the space in recent decades: additions of plaster, pencil drawings, writings, paint stains, color tests – a preserved patina that contrasts with the new interventions, including the stainless-steel kitchen block.

 

ITA

L’ex laboratorio di un restauratore di arredi antichi è trasformato in un atelier con spazio espositivo per un’artista decoratrice. La doppia esigenza di avere un ampio spazio flessibile e uno spazio più privato ha portato a liberare l’ambiente verso strada, provvisto di due vetrine, e concentrare le funzioni di servizio, bagno e soppalco con la zona notte, sul lato interno verso il cortile. Il servizio igienico è in continuità visiva con lo spazio di fronte tramite una vetrata con telai in ferro, che ricorda quelli di laboratori e officine presenti in zona. La scala in muratura e resina è un elemento scultoreo che diventa cerniera tra i vari spazi, garantendo la privacy del bagno verso la zona atelier. Le pareti evidenziano le stratificazioni delle varie attività, riconducibili alle arti applicate, che lo spazio ha ospitato negli ultimi decenni: integrazioni di intonaco, disegni a matita, scritte, macchie di vernice, prove di colore – una patina conservata che contrasta con i nuovi interventi, tra cui il blocco cucina in acciaio inox.

CREDITS

Turin, Italy, 2018 – completed
Private atelier
Area 60 m2
Client Private
Project by WNA Walter Nicolino Architects
Photos by Walter Nicolino

Design team
Walter Nicolino, Giulio Gonella

Share

Contact

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9

X

ADDRESS
Via Reggio 13
10153 Turin – Italy

view map

PHONE
+39 338 117 89 23

NEW PROJECTS
info@wnastudio.com

VAT NO IT03041110044
SDI KRRH6B9